Wat is yoga?

Yoga is niet iets zweverig, maar pure wetenschap

De term Yoga:
Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent ‘eenheid’ of ‘samenbrengen’. Yoga is een eeuwenoude Indiase discipline, die nu over de hele wereld beoefend wordt.  Het woord Yoga is afkomstig uit het Sanskriet en betekent verbinden. Deze verbinding wordt uitgelegd als de verbinding van het individu met de kosmos.
Het is het harmoniseren van het lichaam, de geest en de emoties. De schakel tussen lichaam en geest is de adem.  De yoga wetenschap en filosofie heeft vele aspecten.  Meestal wordt begonnen met het fysieke deel. De lichaamshoudingen vormen een uitdaging en bevorderen totale gezondheid.
Yoga ontstond ruim 4.000 jaar geleden in India. Het was een manier om tot een diepere staat van meditatie te komen. Feitelijk is er in 4.000 jaar tijd niet veel veranderd, want ook nu nog is dat de kern van yoga.
Veranderingen ten opzichte van vroeger zijn er zeker ook. Anders dan vroeger wordt de eenheid van lichaam en geest nu vooral gezocht (en gevonden) in een combinatie van ademhaling, lichamelijke oefening (asana’s) en concentratie.


shiva5-background

website

Het doel van de Yoga

‘Het doel van yoga is de beperkingen (onzuiverheden), die door het proces van conditionering zijn ontstaan te herkennen en door ze te erkennen de mogelijkheid te geven te verdwijnen, zodat het licht van puur ongeconditioneerd bewustzijn kan schijnen.'(Yogasutra  Patanjali)
Hatha yoga is een middel om, met behulp van uitgebalanceerde oefeningen, bewuste ademhaling en geestelijke concentratie meer evenwicht te brengen tussen lichaam en geest. Omdat de Westerse mens meer stofgericht is kan hij het beste met lichamelijke oefeningen het evenwicht leren voelen.

Asana’s
Yoga leert ons om lichaam en geest, en om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. De oefeningen (Asana’s) geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning. Juist in onze jachtige 21e eeuw is yoga een goede manier om rust en ontspanning toe te laten. Geen wonder dat yoga de laatste jaren zo populair is.

Balans
Wie yoga beoefent, op wat voor niveau dan ook, brengt veranderingen aan in zijn of haar stemmingen. Je zorgt er voor dat je geest meer in balans is en je minder emotionele druk ervaart.

Is Yoga moeilijk?

Mensen die onbekend zijn met yoga hebben nog wel eens het idee dat het bij yoga vooral draait om het doen van gecompliceerde en ongemakkelijke lichamelijke oefeningen. Het tegendeel is waar. Natuurlijk zijn er veel asana’s waarvoor de nodige kracht en lenigheid nodig is, maar wie begint met yoga merkt al snel dat de meeste klassieke yoga- oefeningen tamelijk eenvoudig zijn uit te voeren.

Yoga werkt
Yoga is voor iedereen. Voor kinderen, voor jongeren, zwangere vrouwen, volwassenen en ouderen. Iedereen doet het. Over de hele wereld. Omdat Yoga werkt!

De voordelen van yoga zijn direct voelbaar in het lichaam. Het lichaam wordt daar waar nodig soepel en daar waar nodig krachtig. Het het spier- en bewegingsstelsel wordt versterkt. Er is een directe invloed op de inwendige organen en inwendige lichaamsprocessen. Deze worden geactiveerd en in harmonie gebracht.. Afvalstoffen worden verwijderd.

Speciale begeleiding voor personen met medische klachten, zoals: rugproblemen, hoofdpijn, hoge bloeddruk, artritis, burn out, slapeloosheid, diabetes en overige stressgerelateerde aandoeningen.

Yoga  lessen worden gegeven door Surajit Das, Yoga-instructeur en Muziektherapeut, afkomstig uit India met een 40 jaar lange yoga ervaring en 10 jaar Ayurvedische massage ervaring!

surajit2016