Bekkenfysiotherapie

Voor wie?

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel vrouwen, mannen als kinderen zijn.

Klachten waarvoor u bij de bekkenfysiotherapeut terecht kunt:

  • ongewild verlies van urine en / of ontlasting
  • moeite met ophouden van urine, windjes en / of ontlasting
  • gevoel niet goed te kunnen uitplassen
  • steeds terugkerende blaasontstekingen
  • verstoppingsklachten / moeite met ontlasten
  • verzakkingsgevoel / verzakkingen van blaas , baarmoeder of darm
  • klachten rondom seksualiteit zoals pijn tijdens het vrijen en erectiestoornissen
  • pijnklachten van lage rug, bekken, buik en / of bekkenbodem
  • bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap
  • behandeling voor of na een operatie in het bekkengebied
Aanmelden

Behandeling

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. Ook dragen de bekkenbodemspieren bij aan de stabiliteit van het bekken en hebben ze een functie bij seksualiteit. Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen in deze gebieden leiden.

Tijdens de behandeling leert u uw bekkenbodem weer voelen en wordt u zich bewust van de functie van uw bekkenbodem. U leert uw spieren op de juiste momenten aan te spannen en te ontspannen. Daarnaast krijgt u adviezen over het juiste toiletgedrag en het gebruik van vocht en vezels.

De bekkenfysiotherapeut is bevoegd een inwendig onderzoek te doen naar de functie van de bekkenbodem. Tevens kan de behandeling worden uitgebreid met myofeedback om zo de spierfunctie zichtbaar te maken.

Aanmelden

Bekkenfysiotherapie voor kinderen

De bekkenfysiotherapeut behandelt ook kinderen met plas- en/of poepproblemen. Klachten kunnen zijn: broekplassen – steeds terugkerende blaasontsteking – heel vaak plassen – plas niet kunnen ophouden – bedplassen – broekpoepen – verstopping – buikpijn.

Kinderen worden meestal verwezen door kinderarts of huisarts. Vanaf een jaar of 5 kan de bekkenfysiotherapeut uw kind behandelen.

Tijdens de behandeling krijgt een kind uitleg over de plas- en poepfabriek, adviezen rondom toiletgedrag, eten en drinken en training. Training in het tijdig leren herkennen van aandrang en leren aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Zo leert een kind op een speelse manier weer controle te krijgen over de blaas en/of darm.

Aanmelden