Claudicatio intermittens? 

Claudicatio intermittens oftewel ‘etalage benen’ is een vaatziekte. Hier zijn de slagaderen in de benen vernauwd. Slagaderen zijn aderen die zuurstofrijk bloed vervoeren. Tijdens het lopen hebben de beenspieren extra zuurstof nodig. De slagaders brengen het zuurstofrijke bloed naar uw been. Bij Claudicatio intermittens komt er te weinig zuurstof bij de beenspieren door de nauwe slagaderen. Daardoor krijgt u pijn in uw been. Als u vervolgens even stil staat, komen de spieren tot rust. De bloedstroom kan dan zuurstof aanvullen, waardoor de pijn verdwijnt.

Hoe verminder je de klachten bij Claudicatio intermittens?

Zelf kunt u veel doen om de klachten bij Claudicatio intermittens te verminderen en verergering van de vaatziekte te voorkomen. De belangrijkste maatregel bij vernauwing van de beenslagader is zorgen voor een betere doorbloeding. Dit betekent:

  • Niet roken
  • Meer wandelen
  • Het cholesterol verlagen
  • Looptraining met een gespecialiseerde fysiotherapeut

Wanneer komt u in aanmerking voor de behandeling?

Wanneer klachten in de benen ontstaan tijdens het lopen, is het raadzaam om de huisarts te raadplegen. Wanneer de huisarts Claudicatio intermittens vermoedt, zal deze een doorverwijzing geven naar een specialist of testen doen om aan te tonen dat de slagaders in de benen vernauwd zijn. Als Claudicatio intermittens is vastgesteld, zal er een verwijzing voor looptraining bij een gespecialiseerde fysiotherapeut worden uitgeschreven. In dit geval kunt u bij ons terecht om samen te werken aan het verminderen van uw klachten.

Aanmelden