COPD

Wat is COPD? COPD is een longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (ook wel Chronische Obstructieve Long Ziekte). Door de COPD wordt het ademen bemoeilijkt en heeft u ook minder energie. Dit komt omdat u minder zuurstof heeft waardoor normale activiteiten zoals harder lopen, huishouden en aankleden bemoeilijkt worden. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis, longemfyseem en astma.

Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën steeds ontstoken. Dit zijn de vertakkingen van uw luchtpijn naar uw longen. Hierdoor maakt uw lichaam meer slijm aan wat het ademhalen bemoeilijkt.
Bij longemfyseem gaan de longblaasjes langzaam verloren. Deze longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof naar het bloed wordt vervoerd en afvalstoffen vanuit het bloed in de longen terecht komen. Spieren en organen hebben voldoende zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

Symptomen COPD

Bij COPD kunt u last hebben van:

  • benauwdheid
  • hoesten
  • slijm ophoesten
  • kortademigheid
  • vermoeidheid
  • weinig spierkracht
  • gewichtsverandering

Inspanning en COPD

Komt de hierboven genoemde symptomen van COPD u bekend voor? Denkt u daarom dat het beter is om lichamelijk inspanning te vermijden om deze klachten te voorkomen? Het tegenovergestelde is echter waar!

Uit onderzoeken is gebleken dat bewegen wanneer u chronische bronchitis of longemfyseem (kortweg COPD) heeft juist extra belangrijk is. Bij minder bewegen nemen de klachten sneller toe en uw mogelijkheden versneld af.

 

COPD beweegprogramma

Speciaal voor mensen met COPD GOLD I en II is er een beweegprogramma ontwikkeld. Tijdens het programma begeleidt een van onze fysiotherapeuten met specifieke deskundigheid op het gebied van COPD u op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl.

Wat levert het beweegprogramma u op?

Uw kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl. U ervaart minder benauwdheid, krijgt meer uithoudingsvermogen en leert verantwoord bewegen.

Ervaringen delen in de COPD groep

Klachten als benauwdheid, vaak moeten hoesten en sneller buiten adem zijn dan leeftijdsgenoten kunnen u flink hinderen in uw dagelijks leven. Het is niet gek dat dit gevoelens van frustratie, verdriet of boosheid met zich meebrengt. Het kan helpen om deze ervaringen te delen in de groep om dit een plekje te geven.