Wat is Diabetes?

Diabetes Mellitus (DM) is één van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Diabetes bestaat uit twee types; type 1 en type 2.

Diabetes type 1 ontstaat vaak op jonge leeftijd (onder de 30 jaar). Het lichaam ontwikkelt een afweerreactie tegen de insuline producerende cellen in de alvleesklier, met als gevolg dat deze cellen afsterven en de insulineaanmaak wegvalt. Het lichaam maakt dus zelf geen insuline meer aan.

Aangezien insuline nodig is om suiker (glucose) uit het bloed naar verschillende lichaamscellen te vervoeren, is toediening van insuline bij deze vorm van diabetes een absolute noodzaak.

Diabetes type 2 is wat complexer; hierbij spelen zowel genetische als omgevingsfactoren een belangrijke rol. Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline. Er is sprake van een verminderde werking van insuline; het lichaam reageert niet meer goed op insuline. Dit wordt ongevoeligheid voor insuline genoemd. Factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen van deze ongevoeligheid zijn onder andere overgewicht, de hoeveelheid intra-abdominale vet, inactiviteit, voeding en leeftijd. Overgewicht komt bij 80% van de mensen diabetes type 2 voor.

Diabetes type 2 komt het vaakst voor; 9 van de 10 mensen met diabetes hebben diabetes type 2.

Symptomen en klachten

De symptomen van Diabetes type 1 en 2 zijn vergelijkbaar. Bij type 1 ontwikkelt de ziekte zich meestal snel, terwijl bij type 2 de ontwikkeling vaak zo langzaam gaat dat de symptomen nauwelijks worden opgemerkt. Hierin schuilt gevaar, omdat complicaties kunnen ontstaan voordat de diagnose is gesteld.

 

De meest voorkomende symptomen/klachten zijn:

 • De aandrang om vaak en veel te plassen (vooral ‘s nachts);
 • Veel dorst;
 • Gewichtsafname ondanks toegenomen eetlust (type 1 bij kinderen/jongeren, vooral in korte tijd.)
 • Toegenomen vatbaarheid voor infecties; voornamelijk schimmelinfecties van de geslachtsorganen en huidinfecties;
 • Zwak, lusteloos en moe gevoel;
 • Wazig zien.

Door Diabetes kunnen verschillende complicaties ontwikkeld worden. Dit kan ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje de bloedvaten en zenuwen beschadigen.

Lichaamsbeweging en Diabetes

In het algemeen wordt geadviseerd om iedere dag minstens 30 minuten matig-intensief te bewegen volgens het Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint de kans op diabetes type 2. En als je diabetes hebt, verkleint het de kans op lichamelijke gevolgen van diabetes.

 

Waarom is lichaamsbeweging zo goed?

 • Suiker (glucose) wordt gemakkelijker uit het bloed gehaald en de bloedsuikerspiegel daalt
 • Vetten worden verbrand: handig om gewicht te verliezen of om op gewicht te blijven
 • Spieren worden sterker en botten worden steviger
 • Je voelt je fitter en minder moe, en het helpt tegen stress
 • Het is goed voor de bloeddruk en hart en bloedvaten

Beweegprogramma

Om een duurzaam gezonde leefstijl te bewerkstelligen heeft Centra Plaza een structuur bedacht om de patiënten langdurig te kunnen blijven begeleiden en laten bewegen.

Doel van het bewegingsprogramma is: “Het laten integreren van gezond gedrag binnen dagelijkse activiteiten’’. Binnen het bewegingsprogramma wordt gekeken naar factoren die van invloed kunnen zijn op (on)gezond gedrag, naar methode die effectief aangewend kunnen worden om dit ongezond gedrag te veranderen en gezond gedrag te behouden. Dit wordt bereikt in samenwerking met huisartsen, diëtisten en diabetesverpleegkundigen.

Patiënten volgen het beweegprogramma Diabetes Mellitus Type 2 gedurende 3 maanden, waarna mogelijk (afhankelijk van de vergoeding vanuit de zorgverzekering) een vervolg van 3 maanden wordt gemaakt in het beweegprogramma Medisch Fitness DM2. Mocht de patiënt geen vergoeding meer krijgen vanuit de zorgverzekering kan hij/zij een keuze maken de kosten voor het beweegprogramma zelf te betalen of een medisch fitnessabonnement te nemen. Na het afronden van het beweegprogramma Medisch Fitness DM2 maakt de patiënt, wanneer deze besluit door te gaan met sporten een keuze (a.h.v. het advies van de therapeut/beweegdeskundige) een medisch fitness abonnement of een regulier abonnement (SportFit/InnerFit/XtraFit) af te sluiten.