Waar gaat psychosomatische fysiotherapie over?

Ieder mens heeft zijn eigen levensritme. Als we ons goed voelen zijn lichaam, geest en leefomgeving in balans. Die balans kan verstoord raken door bijvoorbeeld stress, ziekte, een ongeluk of een traumatische ervaring. Dat kan plotseling gebeuren, maar vaak is het een sluipend proces.

Door de verstoring in de balans treden gezondheidsproblemen op. Wie gezondheidsklachten heeft, wil graag weten waar dit door komt. Nu is niet voor elke klacht een duidelijke lichamelijke oorzaak aan te geven. Dat de fysieke klacht mogelijk een psychische of sociale oorzaak heeft, is soms moeilijk te begrijpen.

Gelukkig weten we steeds beter dat onze gezondheid door tal van oorzaken bepaald wordt. Ons denken, voelen, handelen, onze omstandigheden (thuis en op het werk), onze fysieke belastbaarheid (conditie) en onze ervaringen in het verleden zijn belangrijke factoren. Ze beïnvloeden elkaar, ons bewegen en onze beleving van gezondheid. Ze bepalen de balans tussen belasting en belastbaarheid, draaglast en draagkracht en spanning en ontspanning.

Hoe uiten de klachten zich?

Ons lichaam kan op veel manieren aangeven dat iets niet in orde is. Als we daar naar kunnen luisteren en maatregelen nemen, vindt natuurlijk herstel meestal vanzelf plaats. Als we signalen van het lichaam niet (meer) herkennen of we negeren deze, kunnen veel verschillende klachten ontstaan, zoals:

– Hoofdpijn
– Onverklaarde spier- en gewrichtspijn
– Maag- of buikklachten
– Klachten aan nek, rug of bekken
– Druk op de borst
– Hartkloppingen
– Lusteloosheid
– Niet meer kunnen genieten
– Slaapproblemen
– Moeite met ontspannen
– Concentratieproblemen
– Opgejaagd gevoel
– Prikkelbaarheid
– Angstig en onzeker voelen
– Piekeren, malen
– Terneergeslagen zijn
– Benauwdheid
– Hyperventilatie
– Erg moe zijn

Wat is er aan te doen?

De psychosomatische fysiotherapeuten kijken naar de verbanden tussen lichaam, geest en leefomgeving. Zij zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met stress en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor niet direct een lichamelijke oorzaak gevonden kan worden. Je eigen lichaam beter leren voelen is een voorwaarde om de signalen die het geeft te kunnen waarnemen, te begrijpen en om tot ontspanning te kunnen komen. En dit is ook essentieel om je belastbaarheid te vergroten.

Soms zijn daar gesprekken voor nodig maar altijd oefeningen en vaak aangevuld met vormen van massage. Deze zijn gericht op het vergroten van je lichaamsgevoel, op het verkrijgen van ontspanning, het leren reguleren van je adem en op het inzicht krijgen in je eigen vermogen om met grenzen om te gaan.

Met nieuwe ervaringen en door te oefenen ontwikkel je vaardigheden en mogelijkheden om weer de balans te vinden tussen lichaam, geest en leefomgeving.

De psychosomatische fysiotherapeut, gaat graag samen met je op pad om dit op een voor jou passende manier te bewerkstelligen.

 

Dus herken je je in de volgende klachten?

Gespannen       Moe       Onrust
Piekeren      Niet lekker in je vel
Druk op de borst      Pijn
                 Hyperventilatie
Concentratieverlies

Neem dan contact met ons op voor een intake op 0320-227149 bij Janka of Esther.
Esther van Eeuwen heeft een aanvullende cursus gedaan over Functioneel Neurologische Symptomen en is aangesloten bij FNS-net.

Psychosomatische fysiotherapie wordt vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering, net als reguliere fysiotherapie.