Wat is shockwave therapie?

Shockwave therapie is een behandeltechniek waarbij patiënten krachtige schokgolven voelen die door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht worden zodat ze de juist plek in het lichaam een mechanisch effect hebben.

Fysiotherapeuten gebruiken te methode voor het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat bijv. een tennisarm, verkalking in schoudergewricht, chronische ontsteking van een achillespees en hielspoor.

Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze bevorderen de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.

Vergoeding

Na overleg met de Nederlandse Vereniging voor Musculoskeletale Shockwave Therapie (NVMST) stelt de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) dat shockwave therapie gedeclareerd mag worden uit de aanvullende verzekering als reguliere fysiotherapeutische behandeling, mits het onderdeel uitmaakt van een fysiotherapeutisch traject én gegeven wordt door een fysiotherapeut.
Zorgverzekeraar Menzis zal het beleid van de NZA niet volgen, Menzis zal shockwave therapie niet vergoeden.

Shockwave therapie is een moderne en doeltreffende behandelmethode en wordt toegepast bij klachten aan het bewegingsapparaat. Bijvoorbeeld bij een tennisarm, verkalking in het schoudergewricht, chronische ontstekingen van de achillespees en hielspoor. Vraag uw huisarts of fysiotherapeut naar de mogelijkheden van shockwave therapie voor uw klacht.